W czym upiec domowy chleb?

Wielu osobom wydaje się, że upieczenie domowego chleba jest czymś bardzo trudnym. Jest to błąd. Wystarczy tylko wymieszać w odpowiednich proporcjach mąkę, wodę, sól, drożdże lub zakwas. Dzięki temu w szybki sposób można przygotować samodzielnie domowe smaczne pieczywo. Jakie naczynie będzie najlepsze do upieczenia domowego chleba?

Keksówka do pieczenia chleba

Gdy chcesz upiec domowy chleb, to musisz wiedzieć, że możesz to zrobić w prawie każdym naczyniu. W czasie pandemii bardzo popularny był chleb z garnka. Jednak najlepszym naczyniem do pieczenia chleba dla początkujących jest keksówka. Sprawdzi się także do pieczenia innych potraw, np. pasztetu, świątecznego ciasta czy innych wypieków. Dlatego keksówka cieszy się bardzo dużą popularnością wśród pań domu.

W sklepach dostępne są różne modele kreskówek od stalowych po silikonowe. Najtańsze są stalowe, lecz z czasem mogą zacząć rdzewieć, a przed użyciem formę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Silikonowe kreskówki są bardzo estetyczne, a przed wylaniem do nich ciasta należy formę odpowiednio natłuścić.

Pamiętaj, że jeśli pieczesz chleb na zakwasie, to musisz keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć innego naczynia, ponieważ zakwas wchodzi w reakcję z metalem.

Forma ze stali wysokowęglowej

Droższym, ale bezpiecznym rozwiązaniem są keksówki ze stali węglowej z powłoką non-stick. Dzięki temu nie trzeba natłuszczać formy przed pieczeniem, a wyciągnięcie z niej wypieku, jest dziecinnie proste. Kolejną zaletą tego rodzaju naczyń jest to, że nie wchodzą w reakcję z zakwasem, więc nie trzeba używać papieru do pieczenia.

Keksówki ze stali węglowej cechują się wysoką wytrzymałością oraz odpornością na zarysowania. Szybko się nagrzewają i doskonale przewodzą ciepło. Nieprzywieralna powłoka sprawia, że jest to wygodne rozwiązanie. Ciasto można bardzo szybko wyciągnąć bez potrzeby ostukiwania formy, czy jej zarysowania. Nie trzeba jej także wykładać papierem do pieczenia. Powłoka non-stick sprawia, że forma po wyjęciu chleba jest czysta.

(0)